Gemeente, wie zijn de naamgevers van onze straten?

2018 03 KEES HOOFDKOLOM 1
FOTOBLOG - Kees Smit
Door Kees Smit op 8 april 2019 om 14:24

Gemeente, wie zijn de naamgevers van onze straten?

Wie weet nog dat Arthur Briët een belangrijke kunstenaar was? Er is in Nunspeet een wijk met straatnamen van kunstenaars. Een deel van deze kunstenaars heeft in Nunspeet gewoond en gewerkt. Dat weet lang niet iedereen. Ik ontdekte dat tijdens de opening van de prachtige tentoonstelling ‘Arthur Briët, Rembrandt van de Veluwe’. Mensen weten dus ook niet meer waar onze straatnamen naar verwijzen.

Het is jammer dat veel mensen niet weten wie de naamgevers van onze straatnamen zijn, zoals in de kunstenaarsbuurt. Het gaat om kunstenaars die hier meestal gewoond en gewerkt hebben. De kennis over deze mensen moeten we doorgeven. Nunspeet is niet voor niets kunstenaarsdorp! Een manier om de herinnering aan onze kunstenaars levend te houden zijn straatnaambordjes met aanvullende informatie over de kunstenaar. Wat maakte hij? En wanneer?

Daarom heb ik burgemeester en wethouders van Nunspeet gevraagd om daar werk van te maken. De extra informatie is natuurlijk niet alleen maar interessant bij kunstenaars, maar bijvoorbeeld ook in de staatsliedenbuurt. Wie was De Savornin Lohman, bijvoorbeeld? En Schaepman? Ik vind het belangrijk dat we ons verleden niet vergeten. Daar kan extra informatie op of onder straatnaambordjes ons bij helpen.

Labels: , ,