ChristenUnie Nunspeet niet overtuigd van de voordelen van Lelystad Airport

Lelystad airport.jpg
FOTOBLOG - Kees Smit
Door Kees Smit op 7 februari 2022 om 16:55

ChristenUnie Nunspeet niet overtuigd van de voordelen van Lelystad Airport

De ChristenUnie in Nunspeet is hoogst verbaasd over de uitlatingen van de Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik over Lelystad Airport. In een interview met ‘De Stentor’ zei burgemeester Van Schaik vorige week dat Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten en Zeewolde de komst van een vakantieluchthaven zien als een kans. De gemeenten trekken volgens hem samen op met als doel ‘in te spelen op de economische spin-off van Lelystad Airport’.

Fractielid Kees Smit heeft hierover vragen gesteld aan het college. Kees: “De ChristenUnie Nunspeet heeft een leefbare omgeving voor komende generaties hoog op de prioriteitenlijst staan in het nieuwe verkiezingsprogramma.” De ChristenUnie vraagt zich af of de vermeende economische voordelen zich daadwerkelijk zullen manifesteren voor de Noord-Veluwse gemeenten. Er is nu op alle fronten een tekort aan arbeidskrachten en deze trend zal zich naar verwachting de komende jaren doorzetten. Er is daarom niet direct behoefte aan nieuwe werkgelegenheid, nog los van de vraag in hoeverre Nunspeters hier in de toekomst concreet van zullen profiteren.

De ChristenUnie Nunspeet is al vanaf het begin van de planvorming zeer sceptisch over de voordelen van de luchthaven voor de Noord-Veluwe. De nadelen wegen niet op tegen de vermeende voordelen. Fractielid Kees Smit: ‘Juist in deze tijd van klimaatverandering moeten we bewuste keuzes maken, de vraag is of opening van een nieuw vliegveld past in dit perspectief. Daarnaast verwachten we toenemende overlast voor inwoners en verslechtering van de luchtkwaliteit boven de Noord-Veluwe. We vragen veel van onze inwoners, en in het bijzonder van onze boeren, in de bijdrage voor een beter klimaat. Het is dan niet te verkopen dat we vervolgens stellen dat opening van een nieuw vliegveld een kans is voor onze regio’.