Matthijs Varwijk: "Gebed is cruciaal voor de ChristenUnie"

MATTHIJS - Hoofdkolom.JPG
Blog door Webredactie CU Nunspeet
Door Webredactie Nunspeet op 26 februari 2022 om 20:03

Matthijs Varwijk: "Gebed is cruciaal voor de ChristenUnie"

Tegelijk met Matthijs Varwijk kom ik aan bij het imposante pand van AWL in Harderwijk. “Goeie timing,” zegt Matthijs. Hij gaat me voor naar de receptie. “Kijk, een mooi bezoekerspasje.”  Met het pasje op m’n jas, stappen we de grote fabriekshal binnen. Ik kijk m’n ogen uit. Het is hier verbluffend netjes. In de hoek van de hal staan een paar hoge tafels. Daar drinken we een kop koffie en raken we aan de praat over het geheime wapen van de ChristenUnie. Tussen de slimme robots die de hele wereld over gaan.

Matthijs is getrouwd en vader van vier kinderen. “Ik woon met veel plezier in Nunspeet.” Hij werkt niet alleen bij AWL, maar ook voor Stichting Barnabas. “Daar richt ik me op hulp en bemoediging van mensen in Afrika en het Midden-Oosten. Dat werk groeit. Binnenkort ga ik een dag minder voor AWL werken en een dag meer voor Stichting Barnabas. Daar ligt m’n hart. Noem het maar roeping. De hulp bestaat uit het opstarten van projecten in onstabiele landen. Samen met lokale leiders. Dan moet je denken aan het bouwen van scholen. De bemoediging is er soms alleen al doordat je ergens bent. Op een plek waar bijna niemand komt. Om mensen te steunen. En met ze te bidden.”

Contrast
“Wat ik daar zie heeft grote impact op de manier waarop ik naar Nederland kijk. Neem de basisschool van mijn dochter, de Immanuëlschool in Nunspeet. Er is een ander gebouw nodig. Dat is een heel gedoe. Er worden brieven geschreven en plannen gemaakt. Allemaal nodig. Dat snap ik. Maar intussen praat ik met mensen die helemaal geen school hebben. Dat contrast is enorm. Ik leef ook hier. En heb ook hier m’n verantwoordelijkheid. Dus ik doe gewoon mee, maar let misschien wel meer op wat ik uitgeef. Ik weet hoe het op andere plekken in de wereld is.”

Veilig
“Ik word er blij van als ik zie dat het leven in Nunspeet goed en veilig is. Mijn kinderen gaan met plezier naar school. Ze kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Nunspeet is een veilige plek. Ze kunnen de straat op. Er zijn speeltuintjes. We kunnen samen het bos in en ontspannen. Dat is natuurlijk geweldig. Ik maak me wel zorgen over kinderen waar het thuis niet goed of veilig is. Schrijnende situaties die ik in andere landen tegenkom, heb je ook in Nunspeet. Ik denk dat we een tijd tegemoet gaan waarin alles duurder wordt. Dat gaat effect hebben op mensen. Er is nu al een voedselbank in Nunspeet. Die zou in de toekomst best wel eens harder nodig kunnen zijn.”

Bankencrisis
“De politiek kan niet alles oplossen. Als er zaken niet goed gaan, wijs ik niet vanzelfsprekend naar de politiek. Soms pakken politieke beslissingen verkeerd uit. Neem de jubelton. De intenties was goed, maar het effect is averechts. Maar soms gaat het ook goed. Tijdens de bankencrisis kochten wij een huis. De overheid nam toen maatregelen die goed uitpakten. Daar hebben wij van geprofiteerd. Het duurt soms lang voordat de politiek besluiten neemt. Dat hoort erbij. En het is echt niet alleen in de politiek zo. Ik zie dat ook in het bedrijfsleven. Dingen gaan langzaam. Draagvlak is belangrijk. Nee, ik haak niet af. Het kindgebonden budget is omhoog gegaan. Dat pakt voor ons als gezin heel goed uit. De ChristenUnie is een echte gezinspartij. Dat vind ik belangrijk.”

Gebed
Tijdens de kabinetsformatie vormde Frans de Lange uit Harderwijk op verzoek van Gert-Jan Segers een gebedsteam van vijf mensen. Daarin zaten onder andere de Nunspeters Jonathan Varwijk en Tiemen Westerduin. Zij baden op aangeven van Gert-Jan Segers op cruciale momenten voor de onderhandelaars en om concrete resultaten. “Er gebeurt achter de schermen veel wat wij niet weten. Ik vind dat mooi. De ChristenUnie kan niet alles naar z’n hand kan zetten. Zo werkt het niet. Gebed is cruciaal voor de ChristenUnie. Het geeft wijsheid, steun en bemoediging.”

Onderaan de streep
Matthijs stemt op 16 maart op de ChristenUnie. Er is eigenlijk geen andere optie. “Ik vergelijk het een beetje met een bedrijf. Waarom kopen klanten bij je? Niet altijd omdat je de beste prijs hebt, maar vooral vanwege de relatie die je hebt. Het is een kwestie van vertrouwen en van een gezamenlijke passie. Ik kijk niet eens zozeer naar het partijprogramma van de ChristenUnie. Er zijn best punten te bedenken waarom ik niet op de ChristenUnie zou stemmen, maar uiteindelijk telt onderaan de streep wat de partij en de mensen bezielt.”

Labels: