Hier zijn we heel trots op!
zonder de ChristenUnie was dit niet bereikt
zonder de ChristenUnie was dit niet bereikt
Voor de ChristenUnie is ondersteuning voor mantelzorgers een speerpunt geweest in de afgelopen periode. Vandaag kwam het goede nieuws dat onze gemeente deel neemt aan de landelijke pilot om (de toegang tot) het aanbod en regelingen voor mantelzorgers te verbeteren.
Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. Het doel is kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games.
De ChristenUnie heeft zich ingespannen om ervoor te zorgen dat Nunspeet een dementievriendelijke gemeente wordt. Het is belangrijk dat mensen met dementie naar vermogen mee kunnen doen in de samenleving. Dat kennis van en acceptatie van dementie groeit en dat er meer ondersteuning komt voor mantelzorgers om de dementerende heen.
Dankzij inspanningen van de ChristenUnie komt er een tillift voor mensen met een ernstige lichamelijke beperking in het nieuwe zwembad op De Wiltsangh. Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen kan meedoen in onze samenleving en namen geen genoegen met een zwembad dat niet toegankelijk is voor mensen met een ernstige lichamelijke beperking.
De ChristenUnie heeft zich ingezet voor een manifest Waardig Ouder Worden in de gemeente Nunspeet. We vinden het belangrijk dat ouderen zich gewaardeerd voelen, mee kunnen doen en dat we eenzaamheid onder ouderen bestrijden. Dit manifest is ondertekend door veel maatschappelijke organisaties in de gemeente.
Al in de baarmoeder begint het leven. Wij geloven dat ongeboren kinderen geliefd zijn en geschapen zijn door ons Schepper God. In de gemeente Nunspeet was er voor 2019 geen mogelijkheid om deze kinderen te herdenken en/of te begraven. Daar is dankzij de ChristenUnie verandering in gekomen.
Wij ontvangen eenmalig € 50.000,- aan rijksmiddelen.
Deze zetten wij in voor een onderzoek naar respijt en de doorontwikkeling van
het steunpunt mantelzorg naar expertisecentrum. Ook hebben wij besloten om meerjarig extra
middelen beschikbaar te stellen voor versterking van mantelzorgondersteuning. Met ons besluit
geven wij uitvoering aan het Beleidsplan sociaal domein: Wij vinden het belangrijk dat inwoners
omzien naar elkaar. Mantelzorgers dragen in grote mate bij dat inwoners thuis kunnen blijven
wonen en het beroep op zorg wordt uitgesteld. Door maatschappelijke keuzes wordt steeds
meer van mantelzorgers gevraagd. Ook is de impact van de coronapandemie voor mantelzorgers
extra groot en waarschijnlijk van blijvende aard. Dat geeft grotere risico’s op uitval.
Expliciete aandacht voor mantelzorg(ers) moet integraal onderdeel zijn van het werk van alle
professionals en sociale verbanden. Juist aan de voorkant zijn mogelijkheden om tijdig en gepast
aan te vullen waar dat nodig is. Wij bieden handvatten voor het normale dagelijkse leven en
oplossingen binnen de vertrouwde sociale omgeving. Zo voorkomen wij dat kleine problemen
of (ogenschijnlijk) stabiele situaties uitgroeien tot complexe en omvangrijker
ondersteuningsvragen.
De Bibliotheek helpt op basisscholen en middelbare scholen om deze doelen te bereiken. Dat doen we met deskundige lees/mediaconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving.
Wethouder Leen van der Maas gaat bekijken wie verantwoordelijk is voor de eventuele komst van het project ‘bibliotheek op school.’ Dit naar aanleiding van een vraag van Jennifer Elskamp.
Nunspeet is de enige gemeente op de Noord-Veluwe die nog niet deelneemt aan het project. Het project laat onderwijs, bibliotheek en gemeenten de handen ineen slaan. Op deze manier is er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school en thuis. Jongeren moeten daardoor meer gaan lezen en beter en verstandiger omgaan met internet, sociale media en games.
Van der Maas wil onderzoeken of de start hiervan een taak is van de bibliotheek zelf, de school of de gemeente. Zodra de uitkomsten bekend zijn wil hij hier bij de betreffende commissie op terug komen.
De gemeente Nunspeet heeft in samenwerking met diverse lokale zorg- en welzijnspartijen een plan opgesteld om een dementievriendelijke gemeente te worden.
Doel is dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen en naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving. Het komende jaar gaan de samenwerkende partijen daarom aan de slag met acties die bijdragen aan meer kennis en acceptatie van dementie, meer ondersteuning van mantelzorgers en een verbeterde samenwerking tussen partijen die zorg en ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Zo worden er trainingen georganiseerd voor zorg- en welzijnsorganisaties, gebedshuizen, verenigingen, scholen, bedrijven en winkeliers en wordt er ingezet op het verspreiden van informatie over dementie. De betrokken partijen streven naar het meer toegankelijk maken van reguliere activiteiten voor mensen met (beginnende) dementie. Daarnaast wordt aan de mantelzorgers een vast aanspreekpunt geboden en worden hun ondersteuningsbehoeftes in kaart gebracht.
Door het sluiten van het therapiebad van Philadelphia kon een groep mensen met een ernstige fysieke beperking niet meer zwemmen.
Dat zwemmen heeft veel positieve effecten voor de gezondheid en de verbinding met familieleden.
Na een langdurig proces van schriftelijke vragen stellen, gesprekken voeren en mensen met elkaar in verbinding brengen kwam het velossende woord van de wethouder; in het nieuwe zwembad komt een tilliftsysteem bij het bad en in de kleedkamer.
De gemeente Nunspeet wil een gemeente zijn waarin ouderen zich gezien en gewaardeerd voelen. Dat ouderen goede zorg en liefdevolle aandacht krijgen en kunnen blijven meedoen. Dit doen we met elkaar. Daarom hebben we in samenwerking met de Samenwerkende Bond voor Ouderen (SBON), een lokaal Manifest Waardig ouder worden opgesteld. Op basis hiervan is een actieplan (pdf, 678.42 KB) opgesteld.
Het doel
Het doel van het manifest is om ouderdom en ouder worden te herwaarderen. Maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om dit manifest te ondertekenen en verbinden zich hiermee aan het netwerk Waardig ouder worden.
Wat doet het netwerk?
Het netwerk draagt bij aan initiatieven en samenwerkingsverbanden die betrekking hebben op 3 thema’s:
Organisaties die het manifest ondersteunen, dragen dit uit binnen de eigen organisatie. Bijvoorbeeld door activiteiten ontwikkelen vanuit hun eigen expertise. Zij nemen deel aan bijeenkomsten die worden georganiseerd, om zo aandacht te behouden voor het manifest en de drie thema’s. Elke organisatie heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. De gemeente heeft een aanjagende en stimulerende rol.
Sinds 14 februari 2020 hebben diverse lokale organisaties zich aangesloten bij het netwerk Waardig Ouder Worden, maar aanmelden kan nog steeds!
Op de begraafplaats Nunspeet-West is er een gedenkplek aangebracht waar een levenloos kind geboren voor de 24e week van de zwangerschap begraven en herdacht kan worden. Er staat op de gedenkplek een gedenkboom waarin een gedenkblaadje kan worden opgehangen. De boom is van cortenstaal gemaakt. De blaadjes hebben een goudkleurige uitstraling, zodat er een harmonieus en natuurlijk effect ontstaat passend bij de gedenkplekken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een kindergraf bij de gedenkplek voor vroeggeboren kinderen aan te kopen. Het gaat om graven voor vroeggeboren kinderen vanaf 24 weken zwangerschap en kinderen van 0 tot en met 3 jaar.
Op de begraafplaats Elspeet is er een hofje aangebracht. In het hofje is er een gedenkplek aangebracht waar een levenloos kind geboren voor de 24e week van de zwangerschap begraven en herdacht kan worden. Ook zijn hier de kindergraven gesitueerd waar vroeggeboren kinderen vanaf 24 weken zwangerschap en kinderen van 0 tot en met 3 jaar begraven kunnen worden. In het hofje staat een gedenkboom waarin een gedenkblaadje kan worden opgehangen.