Beloften of ambities?

Training 01
2018 02 - EVERT 10a
Door Evert Leusink op 8 november 2017 om 16:32

Beloften of ambities?

Er is nogal wat te doen over verkiezingsbeloften. Politieke partijen maken een slechte beurt. Een dag na de verkiezingen breken ze hun verkiezingsbeloften alweer. Hoe zit dat nou eigenlijk? Dat was de vraag van Vincent Mouw. 

De ChristenUnie in Nunspeet gaat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen alleen maar beloven dat we ons best zullen doen. Meer niet. Dat spreken we af. Dat betekent niet dat we geen ambities hebben. Integendeel. We hebben een heleboel ambities en daar gaan we ook werk van maken. Maar ambities zijn iets anders dan beloften.

Onze ambities krijgen een plek in ons verkiezingsprogramma. Daar schrijven we op wat we willen bereiken, welke kant we op willen met de gemeente Nunspeet. Natuurlijk doen we ons uiterste best om dat te realiseren, maar we kunnen niks beloven. Waarom niet? Omdat we het niet alleen kunnen. Er is een meerderheid nodig om iets voor elkaar te krijgen. Er is niet één partij die in z’n eentje dingen kan realiseren in onze gemeente. Gelukkig maar! Er is altijd samenwerking met andere partijen nodig. Daarom kunnen we niks beloven. Om het doel te bereiken zijn medestanders nodig.

Dat heeft ook een andere kant. Het is heel verleidelijk om in verkiezingstijd een hoop tamtam te maken over dingen die je voor Nunspeet hebt gerealiseerd. In je enthousiasme vergeet je dan maar even dat je dat niet alleen hebt gedaan. Daar was de samenwerking met andere partijen voor nodig. Samen was je het eens. Alleen samen kon je het doel bereiken. Zo werkt dat in politiek en samenleving. Soms zou je misschien wel willen dat het anders was. Dan kon je mooie sier maken in de campagne. Maar zo is het niet. Dat heeft ook iets moois: we hebben elkaar nodig. We doen het samen.

Wij zijn benieuwd wat u bezighoudt. Daarom wil de ChristenUnie in deze column elke keer een vraag van een inwoner van onze gemeente beantwoorden. Hebt u een vraag? Stuur die dan naar fractie@nunspeet.christenunie.nl. Wij doen ons best om er antwoord op te geven.

(Als column verschenen in Nunspeet Huis aan Huis, dinsdag 17 oktober 2017)

 

Deel dit bericht

Labels: ,