ChristenUnie wil duurzaam dorpshuis

Dorpshuis Vierhouten 01
2018 02 - EVERT 10a
Door Evert Leusink op 6 december 2017 om 15:53

ChristenUnie wil duurzaam dorpshuis

Dorpshuis Horsterhoek moet een voorbeeld zijn voor het verduurzamen van monumenten. Dat onderstrepen we in een nieuwe serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De gemeente verbood de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het dorpshuis, omdat het gebouw een gemeentelijk monument is. De ChristenUnie wil juist dat de gemeente laat zien hoe je monumenten verduurzaamt.

Een duurzaam dorpshuis is niet alleen goed voor het milieu. Het betekent ook een forse besparing op de energierekening van de Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten en Voetbalvereniging Vierhouten ’82. Ik zou zeggen: ‘Denk als gemeente creatief mee en maak van het verduurzamen van het dorpshuis een voorbeeldproject;  Zó kun je ook anderen stimuleren hun monument te verduurzamen met behoud van cultuurhistorische waarden. 

Wij zijn niet onder de indruk van de motivering van de gemeente. Er is een speciaal programma van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dat vraagt van gemeenten om juist om het voortouw te nemen bij het verduurzamen van monumenten. En ook het Nunspeetse Masterplan Duurzaamheid verwacht van de gemeente dat zij burgers en bedrijven stimuleert om gebouwen te verduurzamen. Ik vind dit een uitgelezen kans voor de gemeente om als eigenaar van Dorpshuis Horsterhoek het goede voorbeeld te geven. Nunspeet moet in 2050 energieneutraal zijn. Dat lukt alleen als we ook monumentale gebouwen verduurzamen.

Deel dit bericht

Labels: ,