CU-fractie Nunspeet in gesprek met mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Foto InteraktContour FB.jpg
Blog door Webredactie CU Nunspeet
Door Webredactie Nunspeet op 26 maart 2019 om 09:48

CU-fractie Nunspeet in gesprek met mensen met niet-aangeboren hersenletsel

[Bericht geschreven door InteraktContour]

In het kader van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking bezochten Ingrid Slaa, Arie Harteveld en Jennifer Elskamp van de ChristenUnie-fractie op maandag 18 maart InteraktContour in Nunspeet. Daar spraken zij met cliënten van woonlocatie Espalier, woonlocatie Kalkuur en de dagbesteding, die door hun hersenletsel beperkingen hebben, over de drempels die zij ervaren om mee te kunnen doen in de samenleving.

In het VN-verdrag staat dat mensen met een beperking net zo goed aan de samenleving mee moeten kunnen doen als mensen zonder een beperking. Nederland zet zich daarom in om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt. Ingrid Slaa, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Nunspeet: “Ook de gemeente Nunspeet werkt hard aan een lokale agenda voor een inclusieve samenleving, zodat inwoners met een beperking geen drempels ervaren om mee te doen. We spreken met cliënten van InteraktContour en ook andere organisaties, om hen beter te leren kennen en te horen welke belemmeringen zij nu nog in hun dagelijks leven ervaren.”
 
Niet in de lift met mijn rolstoel
Tijdens het bezoek van de fractie aan de locaties van InteraktContour, deelden cliënten openhartig waar zij tegenaan lopen. Zo vertelt Oswald: “Ik word soms belemmerd doordat liften niet altijd toegankelijk zijn voor mijn grote rolstoel en vaak kan ik niet bij de bovenste knoppen in de lift. Hanneke, teamleider van de woonlocaties vult aan: “Soms duurt het lang voordat cliënten een nieuwe rolstoel krijgen. Zij zijn daardoor soms lange tijd aan huis en zelfs aan bed gekluisterd.” Kick heeft ervaren dat het in onze samenleving lastig is om samen te wonen met een partner die geen zorg nodig heeft. En Jan mist een gezellige avond buiten de woonlocatie voor mensen met een beperking.
 
Cliënten van InteraktContour hebben het bezoek van de fractie gewaardeerd. Zij voelden zich door de gemeente gezien en gehoord. “Maar ook voor ons was het bezoek waardevol. We hebben kennis kunnen maken met cliënten van InteraktContour en gehoord waar zij tegenaan lopen. Hun persoonlijke verhalen nemen we mee en gebruiken we om straks de plannen van de gemeente voor een inclusieve samenleving te kunnen toetsen en eventueel aan te vullen. Daarnaast hopen we ook dat zij zich uitgenodigd voelen om met de gemeente mee te denken.” zegt Arie Harteveld.
 
Over InteraktContour
InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hersenletsel verandert hun leven en dat van hun naasten; terug naar werk of school lukt vaak niet en thuis is alles anders. Toch is er altijd iets mogelijk. Dáár richt InteraktContour zich op, met gespecialiseerde zorg en ondersteuning. Naast dagbesteding heeft InteraktContour ook drie woonlocaties in Nunspeet: de Brem, Espalier en Kalkuur. Hier wonen mensen zelfstandig maar zij kunnen wel 24 uur per dag een beroep doen op zorg en ondersteuning. Zie voor meer informatie https://www.interaktcontour.nl/waar-vind-je-ons/nunspeet

Deel dit bericht