ChristenUnie wil snelle schuldhulpverlening

2020-10-21 SCHULDHULPVERLENING.jpg
FOTOBLOG - Jennifer Elskamp1
Door Jennifer Elskamp op 21 oktober 2020 om 11:32

ChristenUnie wil snelle schuldhulpverlening

De ChristenUnie Nunspeet wil dat inwoners met schulden snel en laagdrempelig geholpen worden.  Door de coronacrisis raken steeds meer Nederlanders in de schulden. Inmiddels heeft ruim één op de vijf huishoudens moeite om rekeningen te betalen en dat aantal zal waarschijnlijk dit najaar flink oplopen. Het gaat ook vaak om mensen die eerder geen schulden hadden. Raadslid Jennifer Elskamp: “Het is belangrijk dat mensen in zo’n kwetsbare positie niet in een langdurig en zakelijk traject terechtkomen, maar een luisterend oor vinden en snel ondersteund worden.”

Schulden en schaamte gaan vaak hand in hand. Onder Nederlanders tussen 18 en 65 jaar geeft ongeveer 1 op de 7 aan zich te schamen voor zijn of haar financiële situatie. Schaamte gaat vaak gepaard met negatieve psychologische effecten, zoals stress, piekeren en een verminderd gevoel van controle. Daarnaast hebben mensen die zich schamen minder sociale contacten. Recent onderzoek laat zien dat financiële problemen en eenzaamheid elkaar in de hand werken.

De ChristenUnie Nunspeet heeft aan het college vragen gesteld over de laagdrempeligheid en de termijnen van de schuldhulpverleningstrajecten. Jennifer Elskamp: “Het is belangrijk dat mensen zich niet schamen om hulp te vragen en dat ze zo adequaat mogelijk geholpen worden. Dat kan langdurige negatieve psychologische effecten voorkomen. We zien in de gemeente Nunspeet al mooie initiatieven om mensen de drempel naar schuldhulpverlening over te helpen. Onze vragen zijn vooral gericht op het proces na de aanmelding.”

Deel dit bericht

Labels: , ,