Jeanet Smit: "De ChristenUnie is van de menselijke maat"

JEANET SMIT 2aa.JPG
Blog door Webredactie CU Nunspeet
Door Webredactie Nunspeet op 5 maart 2022 om 15:46

Jeanet Smit: "De ChristenUnie is van de menselijke maat"

Schuin tegenover het museum in Elspeet staat het huis van Jeanet en Kees. Ik loop achterom. Een klein keffertje staat achter de glazen deur te springen. Jeanet doet de deur open. “Het klinkt gevaarlijker dan het is…,” zegt ze bijna verontschuldigend. “Kom binnen!” Ik stap naar binnen. Buiten is het fris. De deur gaat weer snel dicht. En het keffertje houdt de kaken op elkaar. Dat geeft ons de kans om te praten over gewichtige zaken.

Jeanet gaat er even goed voor zitten. “Ik ben Jeanet, getrouwd met Kees. We hebben twee kinderen, een dochter en een zoon. Onze dochter is getrouwd en woont in Enschede.” De ogen van Jeanet twinkelen: “We hebben een kleinkind en de tweede is op komst.” Dan is het oosten van het land best een eind weg. “Ze hebben zich daar gesetteld, hebben daar hun vrienden en gaan daar naar de kerk. Dat vind ik mooi. Ik pas een keer in de veertien dagen op. Soms blijf ik dan een nachtje slapen. Dat zou ik niet doen als ze hier in de buurt woonden. Het is goed zo.”

Uitdaging
De zoon van Jeanet en Kees woont nog thuis. “Hij vindt het wel best zo. Die heeft het heerlijk bij ons. Hij zou best iets voor zichzelf willen kopen. Hier in Elspeet. Maar dat is niet te betalen. Hij heeft op dit moment geen relatie en dan kun je het in je eentje wel vergeten. Ja, daar ligt nog wel een uitdaging voor de gemeenteraad.”

Roeping
Jeanet is leerkracht op de Da Costaschool in Elspeet. Daarmee is haar droom in vervulling gegaan. “Noem het maar een roeping. Ik zie het als een geschenk. Als ik het zeg dan emotioneert het me gewoon. Ik doe het werk met hart en ziel. Vroeger wilde ik al heel graag juf worden en nu mag ik dit werk al jaren doen. Dat is heel bijzonder voor me. Ik kan de kinderen in de klas iets meegeven. Dat vind ik belangrijk”.  “Als er iets speelt om mij heen en dan bid ik om wijsheid. Hoe kan ik hier goed op inspelen, wat zijn de juiste woorden?” Haar leven rust op haar geloof: “Ik begin elke dag met God. Dat is belangrijk voor mij. Ik kijk naar alles wat er om mij heen en in de wereld gebeurt door de bril van mijn geloof.”

Midden in Elspeet
“Bij heel veel dingen die op m’n pad komen vraag ik me af wat ik kan betekenen. Ik ben betrokken bij de organisatie van Joy. Dat starten we nu weer op. Morgen (zondag 6 maart) hebben we de eerste dienst in het Kulturhus. Daar kijk ik enorm naar uit. Het is zo mooi dat we nu weer met veel mensen bij elkaar kunnen komen. Midden in Elspeet. Er is heel veel gebeden om een plekje in het dorp. Joy verbindt mensen met God én met elkaar. Kijk eens wie er allemaal op af komen. Dat zijn mensen uit diverse kerken, maar ook mensen die al heel lang niet meer in de kerk geweest zijn. Het is heel laagdrempelig. We hebben ook online diensten belegd, maar er kan natuurlijk niets op tegen een echte samenkomst.”

Beste stuurlui
“Ik ben geen pessimist. Er is veel aan de hand in de wereld, maar er zijn gelukkig ook veel dingen die goed gaan. Daar heb je zelf ook een aandeel in. Ik heb ervoor gekozen om de coronamaatregelen serieus te nemen, want als iedereen zijn/haar eigen regels gaat volgen wordt het heel onoverzichtelijk. In die periode heb ik bijvoorbeeld het hardlopen in de groep op een laag pitje gezet. We gingen allemaal in ons eentje op pad. Niet zo gezellig maar wel even beter. Ik snap dat het soms erg moeilijk is om een land of een gemeente te besturen en de juiste beslissingen te nemen. De beste stuurlui staan vaak aan wal.”

Kerstpakketten
“Maar de mensen in de gemeenteraad proberen echt het beste te doen voor mensen. Ik kan daarin ook mijn eigen steentje bijdragen. In de aanloop naar Kerst hebben we voor de vluchtelingen in de Mallejan een kerstpakkettenactie gehouden. Er werden geweldig veel producten gebracht. Ik ben blij dat we zoiets kleins hebben kunnen doen voor mensen die het echt minder hebben. Als je die ouders en kinderen zag! Ze waren zo ontzettend blij en dankbaar. Ik kreeg er een brok van in m’n keel. Het was het dubbel en dwars waard.”

Aandacht voor mensen
Jeanet stemt ChristenUnie. “Dat is de partij die het best bij ons past, al jarenlang. Ik vind het belangrijk om op een christelijke partij te stemmen, ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om dat niet te doen. Ik zie plaatselijk ook best overeenkomsten tussen ChristenUnie en CDA. Wat me bij de ChristenUnie opvalt is de aandacht voor mensen. Dat blijkt soms uit kleine dingen, zoals het verkiezingsprogramma in gewone taal voor mensen die moeite hebben met lezen. Dat spreekt mij aan.  De ChristenUnie is van de menselijke maat. Dat vind ik mooi.”

Labels: